Nils Conrad-priset 2019 till naturguiden Janne Moberg

Det tolfte Nils Conrad-priset går till naturguiden Janne Moberg i Linköping. Det var en mycket överraskad pristagare som tog emot stipendiet vid Östergötlands Naturalhistoriska förenings medlemsmöte på torsdagskvällen. Han hade ”lurats” till mötet för att hålla föredrag om Föreningen Linköpings Ekopark som i år firar 20-årsjubileum. Med fanns också Ulla-Britt Forsgren, mångårig eldsjäl inom Ekoparksföreningen och som själv dagen innan fått besked om att Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium för 2019 tilldelas henne. Hon var för övrigt den allra första Nils Conrad-pristagaren 2008!

Janne Moberg har under flera decennier ägnat sig åt ideellt naturvårdsarbete framför allt i Tinnerö naturreservat.

 

Det har bland annat handlat om att delta i olika inventeringar. Han har till exempel hjälpt kommunen att kontrollera förekomsterna av läderbagge i Tinnerö, som ingår i ett av landets kärnområden för denna hotade skalbagge och som också är Östergötlands landskapsinsekt.

 

För de flesta Linköpingsbor är Janne Moberg mest känd som en kunnig och uppskattad naturguide. Många är de som under årens lopp lärt sig mer om naturen i närområden runt Linköping tack vare honom. Till vardags har Janne Moberg varit fritidspedagog och kopplingen till barn har gjort att han också under flera år lett populära barnvagnsguidningar i lämpliga naturområden.

Bilden på Janne Moberg och läderbaggarna är från en inventering i augusti 2015.

ÖNF:s styrelse motiverar priset till Janne Moberg så här:

 

2019 års Nils Conrad-pris tilldelas Janne Moberg som under många decennier verkat som kunnig och uppskattad naturguide i Linköping. Med god pedagogisk förmåga har Janne inspirerat naturintresserade i alla åldrar, allt från barn till seniorer, att lära sig mer om växter och djur.

 

Många är de naturreservat och andra naturpärlor som Janne förevisat under åren. Hans breda och djupa kunskaper har gjort honom till en av Linköpings naturprofiler.

 

Janne var aktiv vid bildandet av Linköpings Ekoparksförening och deltog i den nybildade styrelsen såväl som att vara vägvisare i föreningens guidningar i Tinnerö eklandskap. Han var även verksam i numera upplösta Naturguiderna och han leder i nutid vandringar i kommunens och Folkuniversitetets regi.

 

För sin mångåriga gärning som naturguide har ÖNF utsett honom till värdig mottagare av det tolfte Nils Conrad-priset.

 

Styrelsen för Östergötlands Naturalhistoriska Förening

 

 

Östergötlands Naturalhistoriska förening (ÖNF) grundades 1880 med lektorn vid Katedralskolan i Linköping Nils Conrad Kindberg som initiativtagare.

 

Sedan 2008 delar föreningen ut Nils Conrad-priset, som kommit till för att ”uppmärksamma, uppmuntra, belöna eller stödja insatser inom ÖNF:s verksamhetsområden”.

 

Nils Conrad-priset är därmed ett av de finaste naturpris man kan få i Östergötland.

Tidigare pristagare är:

 

Ulla-Britt Forsgren (2008)

Alva Larsson och Kerstin Dyrshagen (2009)

Tommy Karlsson (2010)

Björn Ström (2011)

Jan Landin (2012)

Janne Andersson (2013)

Jan Engqvist (2014)

Birgitta Pettersson (2015)

Gert Franzén (2016)

Solveig Otterström (2017)

Lars Frölich (2018)

 

Stipendiet består av ett inramat diplom  och en symbolisk prissumma på 2000 kronor.

 

Vi säger stort grattis till Janne Moberg!

 

/Bengt och Birgitta

 

 

2019-07-14

Ogräs !

Vårt kanske vackraste ogräs med det märkliga namnet Hampdån, Galeopsis speciosa.

 

/Bengan

2019-07-12

En gammal bekant

I dag har jag besökt en gammal bekant som bor invid en öde zinkgruva långt bort i skogarna just där grusvägen förlorar sig in i ödemarken.

 

Här bor stor låsbräken botrychium virginianum med sin enda växtplats i Östergötland. Vi träffas en gång per år, vi har gjort så i snart 40år och det är alltid lika glädjande när jag ser att den fortfarande bor kvar.

 

/Bengan

 

 

 

 

 

2019-06-24

Berusad bland ekar

Fick ett sms från vännerna Magnus och Ebba med hälsningen vi har hittat en ek med massor med ekoxar. Ett sådant tillfälle får man ju inte missa så jag drog omgående..

 

Det var dans bort i vägen.......hos ekoxarna är det fest varje kväll...berusa sig på jäst eksav, slåss och jaga honor i den varma sommarnatten....som på vilken festplats som helst.. det är ekoxarnas liv just nu. Men har man levt inne i en rutten ek i flera år så är det väl klart att man vill fira lite när man kommer ut....

 

/Bengan

2019-06-23

I bland är man rik

Ett celebert besök på min ängs brudborstar, den brunsprötade skymningssvärmaren samma dag som årets första dågräfjäril flög över min slåtteräng.

 

/Bengan

2019-06-15

Vårens budbärare

Citronfjärilshanen har snart gjort sitt. Förra året i juli kläcktes den och genomled hela långa vintern i något skyddat skrymsle. Som en av de första var den den tidiga vårens budbärare och gladde oss med sitt fladdrande över nyutslagna sippor. Nu kalasar hans avkomma i brakvedsbuskarna och i slutet av juli kläcks de nya citronfjärilarna och livet går vidare.......

 

/Bengan

2019-06-07

Med gökskorna på

Puh..29grader, åska, tusen hungriga myggor och så var årets inventerings runda avklarad. Alla Östergötlands kända guckuskor är besökta och räknade. 166st blev årets resultat....

 

/Bengan

2019-06-05

Stundom

I bland blir verkligheten som en icke helt okänd barnvisa....

 

/Bengan

2019-05-10

Tillökning hemma hos sothönsen

Fågelungar kan ju vara söta på olika sätt och det är ju sothönas ungar ett gott exempel på.

 

/Bengan

2019-05-07

Ett svinaktigt beteende

Man blir både ledsen och heligt förbannad när man läser om hur de certifierade skogsbolagen avregistrerar sina tidigare rapporterade naturvärden och nyckelbiotoper för att sedan anmäla desamma för avverkning.

 

Detta är ett svinaktigt beteende som måste lyftas fram i ljuset!!

 

Läs gärna mer på den förnämliga hemsidan www.natursidan.se

 

/Bengan

 

2019-05-02

Att allting skall ta så lång tid

I bland tar en del saker lite längre tid än man önskar. Tänk att det skulle ta 61år innan jag träffade min första härfågel....men i dag hände de.

 

Tack lilla fågel du gjorde min dag.

 

/Bengan

 

2019-04-15

Den magiska vårskogen

Efter en råkall spelmorgon värmer sig tjädertuppen i morgonsolen.

Våren i den gamla skogen är en förtrollad men en ack så kort tid.

2019-04-05

Myrmarkernas ädlaste vin

Efter en hel dags trampande i myrmarkernas gungande värld är huvudet fullt av spelande orrar, ljungpipare och tranor. Då är det vederkvickande att avnjuta myrmarkernas ädlaste vin. Förra våren blommade tranbären och på sensommaren svällde bären, som sedan kom att mogna och jäsa under höst och vinter till myrmarkernas eget vildmarks vin.....

 

2019-03-05

Fågelvåren

Äntligen är fågelvåren här...björktrastarna drar mask i gräsmattan och de första bofinkarna sjunger och om man ger sig den och rotar bland eklöven så finns dom redan där blåsipporna.

 

2019-02-25

Vårtecken i februari

Hasseln delar generöst ut sitt pollen och tidningarna basunerar ut att det bli rekord i år. Men det struntar hasseln högaktningsfullt i....

2019-02-16

Vårtecken i februari

Lite varmgrader och det börjar spritta i klorofyllen. Eranthis hyemalis tar chansen att bli pollinerad så fort det är möjligt, så det är inte konstigt att den kallas vintergäck....

2019-02-02

En reva i snötäcket

En reva i snötäcket och där ligger våren, jag undrade just var den höll hus...

2019-01-27

Puuuder....

En del vill ha puder på fjället....jag tycker det är vackrare i skogen...

2019-01-27

Supermåne

Undra...om man skulle ut och yla lite i natt.....I natt är det supermåne och månförmörkelse.

 

/Bengan

 

 

 

  Arkiv

 

  Blogg 2018

 

  Blogg 2017

 

  Blogg 2016

 

  Blogg 2015

 

  Om Östgötanatur

 

  Blogg 2019

 

  Blogg 2020

 

  Lite längre historier

 

  Blogg 2021

 

  Blogg 2022

© Alla rättigheter till innehållet på Östgötanatur ägs av Bengt Samuelsson / Birgitta Pettersson.