2017-12-17

 

En promenad längs ån

 

I det bleka decemberljuset tog jag mig en tur längs Stångån och färden gick genom Nykvarnsparken ner mot reningsverkets utsläpp och snö bryggan för att vidare leda mig hela vägen ut till åmynningen i Roxen. Det var gott om fågel i ån och turen bjöd på den vackra storskarven, koltrast och juvelen steglits. En god utdelning i skåderiet därtill fick jag frisk luft och en dos motion.

 

/Bengan

 

 

2017-05-25

Hemma hos ringduvan

Fyra meter från mitt sovrumsfönster har ringduvan valt att bygga sitt bo med full insyn. Så nu behöver jag ingen tv.....

2017-04-16

 

Sällsam strandängs-balett

 

Passa på att besöka Svartåmynningens naturreservat i solnedgången och se jordugglornas strandängs-balett.

 

På tysta vingar går dansen fram och åter över de i solnedgången varmt färgade strandängarna. Magiskt….

 

/Bengan

2017-03-13

Som en vind från den arktiska tundran...

Har man tur, och då menar jag tur, så kan man få ynnesten att uppleva den mindre sångsvanen. Just nu hälsar den på här i Östergötland och kan ses i våtmarkerna runt Tinnerö, vid Svartåmynningens naturreservat och vid några andra fågellokaler i länet. De ses varje vår i några tiotal individer i länet men inte fler och alltid tillsammans med den större sångsvanens flockar.

 

vEfter att ha tillbringat vintern vid kusterna runt England och Irland är mindre sångsvanar nu på väg mot sina häckningsplatser på arktiska tundran i nordöstra Ryssland och Sibirien. På bilden ovan kan man se skillnaden mellan den vanliga sångsvanen och den mindre till höger.

 

/Bengan

2017-03-12

Tidspress för ”Levande skog”

Med en ny skogsstrategi ska värdefulla skogar i landet skyddas i snabbare takt. Det är ett måste om Sverige ska klara målet på 150 000 hektar till 2020. Starten gick 2012 och för Östergötland handlar det om 4700 hektar. Men för att nå målet inom fyra år måste staten även styra mer pengar till markersättningar.

 

För att målet för ”Levande skogar” inte ska bli ett misslyckande har Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen nyligen kommit överens om en ny skogsstrategi. Den ger länen vägledning om vilka typer av skogar som ska prioriteras och hur mycket vart och ett av länen måste klara av på de fyra år som nu återstår. En del har hänt sedan 2012, men fortfarande återstår 90 000 hektar värdefull skog i landet att skydda.

v

Så här är läget för Östergötland:

Enligt den nya skogsstrategin bör totalt 4700 hektar skyddas i länet under perioden 2012-2020.

 

Av dessa har Skogsstyrelsen fått i uppgift att klara 1200 hektar.

Länsstyrelsen får räkna av de 1392 hektar som redan skyddats, så nu handlar det om att avsätta 2324 hektar som nya naturreservat i Östergötland. Det är den allra vanligaste skyddsformen, men även naturvårdsavtal kan komma ifråga.

 

Åbobranterna, Klinta hällar och Tjuttorp är tre av fjorton områden i Östergötland som blev naturreservat förra året. Totalt omfattar de en areal på 475 hektar. Året innan bildades fyra naturreservat på tillsammans 342 hektar. Även om takten på senare år ökat ligger resultatet mycket under det som nu krävs. Fram till 2020 måste länsstyrelsen skydda i genomsnitt cirka 600 hektar värdefull skog per år för att målet ska infrias.

 

Hur ska det gå till?

Frågan går till biolog Jens Johannesson, en av de handläggare på länsstyrelsen i Östergötland som jobbar med naturreservat. Normalt tar det två år att bilda ett naturreservat, så den processen måste nu skyndas på.

 

 – Skyddsvärd skog och trädbärande hagar saknas inte, men utmaningen är att skydda det ”bästa av det bästa”. På så kort sikt som till 2020 går inte det utan markägarnas medgivande och förutsätter en hög skyddstakt. En viss andel av naturreservaten behöver därför hamna hos stora markägare i litet mer storskaliga uppgörelser, säger han till Östgötanatur.

 

Jens Johannesson pekar på de cirka 1300 hektar skog som bolagen Holmen skog och Boxholms skogar AB tillsammans är beredda att frivilligt skydda i Östergötland. Det grundar sig på inventeringar av de båda bolagens skogar som länsstyrelsen genomförde för tio år sedan.

 

Om dessa bolagsskogar bevaras återstår det att skydda drygt 1000 hektar värdefull skog hos privata markägare i länet. Då gäller det, enligt Jens Johannesson, att i första hand rikta in sig på kända skyddsvärda områden med positiva markägare och andra marker som inte hunnit skyddas än men där markägarna väntar på uppgörelser. Till det kommer nyfunna arealer med mycket höga skyddsvärden.

 

– Det är inte orimligt att skydda tusen hektar värdefull skog på privat mark inom fyra år, men det kräver en ännu större tillgång till ersättningspengar än vi har idag, säger han.

 

Naturvårdsverket har nyligen beslutat att lägga 1268 miljoner på skydd av värdefull natur i landet för 2017. Av denna dryga miljard får Östergötland 25 miljoner att använda som ersättning till markägare när naturreservat bildas.

 

– Men kostnaden för att skydda alla de 2324 hektar värdefull skog som återstår för att klara målet på fyra år är 10-15 årsbudgetar, konstaterar Jens Johannesson.

 

 

Det skulle betyda att länsstyrelsen behöver minst 250 miljoner. Med nuvarande nivå riskerar beloppet att stanna på mindre än hälften för de fyra år som återstår till 2020 då målet för ”Levande skogar” ska vara uppfyllt.

 

Under februari i år rivstartade länsstyrelsen med fem nya naturreservat på tillsammans 191 hektar. Ett på kort sikt billigare alternativ till naturreservat kan i stället vara en omfattande satsning på naturvårdsavtal.

 

– Det är en bra lösning i många sammanhang, men skulle troligen bli dyrare på lång sikt och ger de nuvarande markägarna lägre ersättning, säger Jens Johannesson.

 

En del av Holmen skogs värdefulla marker har redan hunnit bli naturreservat. De bolagsskogar på 1300 hektar som länsstyrelsen nu pekar på hos Holmens skog och Boxholms skogar är dock ännu helt oskyddade.

Är det rimligt att skogsbolagen får ersättning för naturreservat, när de ändå på frivillig väg måste bevara värdefulla skogar för att uppfylla kraven för branschens skogscertifiering, där de ska ta hänsyn till naturmiljön för att skogsbruket ska bedömas som uthålligt?

 

– Jo, om bolagens skogar uppfyller den nya nationella skogsstrategins krav är det rimligt. Skog och mark kan på lång sikt köpas och säljas och länsstyrelsen arbetar tillsammans med Naturvårdsverket för att de viktigaste områdena för naturvården blir långsiktigt skyddade, svarar Jens Johannesson.

 

– Men naturligtvis är de frivilliga avsättningar som bolagen gör utöver de 1300 hektaren något mycket positivt och en viktig del i bevarandearbetet. Även om de markerna inte når upp till reservatsklass är de ändå avgörande för att öka nätverket av äldre skog i länet, tillägger han.

Idag räknar man med att 2,1 procent av produktiv skog i Östergötland är formellt skyddad. Klarar Skogsstyrelsen och länsstyrelsen sina åtaganden i tid till 2020 ökar andelen till 2,6 procent. Totalt är 11 procent av Sveriges landyta formellt skyddad. Därmed är det långt kvar till de 17 procent som Sverige lovat skydda till 2020, enligt den internationella konventionen om biologisk mångfald.

 

/Birgitta & Bengt

 

2017-02-26

Äntligen, ännu en gång…

Min vår börjar alltid på samma sätt så här i mitten av februari. Jag vet inte hur men rätt som det är så sitter jag där i bästa fåtöljen med Erik Rosenbergs bok ”Uvberget och tjäderskogen” och drömmer mig långt bort i Rosenbergs Närkeskogar. Jag njuter stort av hans skildringar från svinkalla uvvakar nätter och frostigt kalla morgnar i något tjädergömsle där i vårskogen. Det är lätt att känna igen sig i skogsskildringarna då jag själv upplevt det Erik så målande beskriver. När jag läser hans historier känner jag så väl den kyliga och fuktmättade nattluften, den som bär med sig alla dofter och ljud som kryddar vårnatten. Jag vet inte hur många år som jag suttit så här i februari och läst den här numer mycket tummade boken. Trots att jag kommer ihåg varenda rad så läser jag den om igen med samma spänning och fascination år efter år som en slags helig vår rit. Det märkliga är att han skrev den 1937, alltså för 80 år sedan i år. Men ändå är det som om man smyger där varje vår sida vid sida med Erik sakta fram emot den spelande tjädertuppen i en sådan där vårmorgon när trastkonserten vibrerar i varenda litet barr.v

Nu går det inte att hålla emot längre, jag måste ut i skogen. Visserligen är den första uvnatten redan avklarad för i år men jag måste ut första lediga dag. Fast det är långt till vårens tjäderspel så drar jag ändå ut till min hemliga tjäderskog för att se hur det står till med skogen. Det är ovanligt att de oändliga grusvägarna är farbara när man skall ut på spel och tjällossningstiden är alltid ett äventyr. I år kanske vägarna är bra när spelsäsongen kommer igång i april för redan nu i februari balanserar väglaget på en tunn knivsegg mellan skridskois och obottnad lervälling. Bilen rycker hit och dit i sidled och spårar sig fram som den själv vill men till slut så når jag fram till min tänkta parkeringsplats.

På med ryggsäcken och iväg de tre kilometrarna av hyggen och tallplanteringar mot målet – den gamla skogen. Det är inte många som vet var den ligger och den verkar vara bortglömd för här finns inte ett spår av vare sig traktorer eller skogsmaskiner. Så här har den säkert sett ut i långa tider och den har med all visshet aldrig varit kalhuggen. Säkert har skogselden dragit fram här för länge sedan, det vittnar några fortfarande svartbrända tyrestubbar om som säkert har flera hundra år på nacken. Väl inne i den gamla skogen blir tillvaron rent Rosenbergsk och när jag vandrar på de smaragdgröna lätt sviktande tuvorna skulle jag inte se det som något märkvärdigt

om jag mötte Erik här i egen hög person.

vv

Jag känner stigarna väl i min skog och vet vilken berghäll som tjädertuppen kommer att slå de första spelen på om några månader. Nu är jag på väg längre in i skogen, men stannar till vid spelhällen och låter minnet frammana bilder från tidigare år. Jag drar vidare och har siktet inställt på en liten myrholme med utsikt över den stora myren där orrarna brukar spela i marsgryningen. Vandringen, de gungande skogstuvorna och kaffesuget gör att jag snart hittar min utsiktsplats där i myrkanten och tar en välbehövlig paus i vandringen.

Jag rättar till liggunderlaget mot en tallstam och sjunker ner i terrängen och blir ett med mossor och blåbärsris. Snart susar kaffepannan på det lilla gasköket, att göra upp en kaffebrasa i skogen och lämna fula spår efter mitt rastande, det gör jag bara inte i denna skog som har min allra noblaste vördnad. Inget smakar som äkta skogskaffe och några mackor därtill. Utsikten över myren och tallbacken där bakom i synranden är även den en icke föraktlig smakförstärkare. När gasbrännaren har slutat att väsa är tystnaden påträngande och den bryts bara av några korpar som krumbuktar sig i lufthavet över skogen. Under vandringen inne i storskogen drev mestågen omkring och hördes på långt håll men hit ut till myrkanten tycks de inte våga sig. Spanar med kikaren bortåt tallbacken och tänker att där borta skulle nog tjädern gärna slå några spel, får väl ta en sväng i den här änden av skogen fram i april och spana lite. Jag har väl suttit här i myrkanten och spanat i säkert en halvtimme när det brakar till borta i tallbacken.

 

Det är ett brak som spräcker tystnaden och ekar mot tallmoar och bergssidor. En tjädertupp lyfter och far iväg från den tallbacke som jag suttit och kikat på. Han har troligen spanat på mig under hela tiden jag suttit på myrholmen och fikat utan att bry sig om gästen där borta på andra sidan myren. Det är då en skugga i ögonvrån väcker min uppmärksamhet. En havsörn kommer seglande över myren och med den förklaringen till att tuppen fann situationen ohållbar och drog på tjädrars vis bullrande bort genom skogen. Örnen slår några lovar över myren för att sedan slukas upp av skogsgrönskan. Det blev ingen tjäder för örnen den här gången, men han lär nog återvända ty han vet var han har sitt skafferi.

När ryggsäcken återigen hänger på ryggen tar jag ut stegen för att hinna fram till bilen innan det blir mörkt. Jag kan med glädje och tillförsikt konstatera att det börjar arta sig till en spännande vår i den gamla skogen. Visst är det sagolikt att det fortfarande finns små men ändå skogar som kan ge liknade upplevelser som de Erik Rosenberg upplevde för mer än 80 år sedan. Eller som Erik själv skriver:

 

 

Många gånger har jag varit ute i tjäderskogen. Det är helt enkelt omöjligt att ligga därifrån de där disiga eller frostiga vårnätterna, då skogen liksom får liv och talar med fågelstämmor. Att då smyga omkring från den ena stora tuppen till den andra, lyssna till deras underliga låt och beskåda deras fantastiska gestalter, det hör till livets stora högtidsstunder.

 

Snart.....snart....är det dags igen......

 

/Bengan

2017-02-04

100 år sedan Bertil Wahlin föddes

Bertil Wahlin blev ”Bisse” med hela svenska folket och en uppskattad natur nestor i ”Mitt i naturen”.

Den 4 februari 2017 är det 100 år sedan han föddes och snart tio år sedan han avled.

 

Det var under sina tio år under 1980-talet med ”Mitt i naturen” som Bertil Wahlin (1917–2007) blev en folkkär TV-profil för sitt försynta sätt att förmedla kunskap om allt som har med natur att göra. Men mitt i naturen befann han sig under hela sitt liv. Redan som mycket ung fick han upp ögonen för Tåkern och tanken på att flytta till Östergötland väcktes. En akademisk examen vid Stockholms universitet med botanik som huvudämne ledde till en anställning vid Statens växtskyddsanstalts filial i Linköping i mitten på 1940-talet. Tillsammans med sin livskamrat Kristina slog paret sig ned i östgötska Malmslätt, helt nära det riksintressanta kalkkärret Kärna mosse. Det blev också ett av de naturområden som väckte ett livslångt engagemang för Bertil Wahlin.

 

Tidigt inledde Bertil Wahlin ett samarbete med Sveriges radio med föredrag, där Vår i markerna och Höst i markerna utformades som studiematerial för ökad kunskap om årstidernas faser för flora och fauna.  Under flera decennier kom också många böcker om natur till, där Nordiska ogräs, Binas blommor, Humlor och bin hjälper växtfloran, Fåglar i Nord- och Mellaneuropa, Dagbok från naturen och Småkrypsboken är några av titlarna. Bertil Wahlins författarskap illustrerades ofta med teckningar och akvareller av Kristina Wahlin (1919–2009), precis som alla naturkåserier i Corren och NT under årens lopp.

 

Som statlig växtskyddsexpert undersökte Bertil Wahlin under 1950-talet hur bin reagerar på olika kemiska växtskyddsmedel, studier som resulterade i en filosofie licentiatexamen 1958. I mitten av 1970-talet lämnade han sin anställning för att på heltid ägna sig åt folkbildning om naturens villkor. Att Bertil Wahlin engagerade sig för den östgötska naturen var självklart och han representerade den ideella naturvården på många sätt. Kalkkärr, skärgård, eklandskap och odlingslandskap låg honom varmt om hjärtat.

 

Bertil Wahlin blev en auktoritet som inte bara vann ”Mitt i naturen”-publikens öra utan även fick politiker att lyssna, till gagn för östgötska naturmiljöer. Hans uppmärksammande av Kärna mosse bidrog med tiden till att området avsattes som naturreservat. För sitt engagemang för naturen erhöll han en kunglig förtjänstmedalj och han utsågs till hedersdoktor vid Linköpings universitet 1977.

 

Bertil Wahlin var en folkbildare som förmedlade fakta och rön om naturen på ett sätt som fångade människors intresse. På det viset kom han att bli en mentor även för oss. En höstdag för snart arton år sedan besökte vi ett av den utdöda mellanspettens sista fästen i det östgötska eklandskapet tillsammans med Bertil och Kristina Wahlin. Tanken var att berättelsen från mötet skulle ingå i ett ekprojekt. Reportaget, som Bertil Wahlin granskat och godkänt, har aldrig tidigare publicerats.

Det är med fina minnen från ett av våra möten med Bisse, som vi nu gör det tillgängligt för Östgötanaturs läsare. Klicka på bilden här till höger för att komma till reportaget.

 

/Birgitta och Bengt

  Arkiv

 

  Blogg 2018

 

  Blogg 2017

 

  Blogg 2016

 

  Blogg 2015

 

  Om Östgötanatur

 

  Blogg 2019

 

  Blogg 2020

 

  Lite längre historier

 

  Blogg 2021

 

  Blogg 2022

© Alla rättigheter till innehållet på Östgötanatur ägs av Bengt Samuelsson / Birgitta Pettersson.